Μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών να ήταν (ακόμα) καλύτερη:.
Μπορεί γενικά φέτος να μην μας χωρίζουν διλήμματα τύπου «βουνό ή θάλασσα;» -μια και απαντώνται όλο και περισσότερο με το «ούτε βουνό ούτε θάλασσα»- αλλά από το βράδυ της Παρασκευής χωριστήκαμε και πάλι – από τη μία είναι εκείνοι που τους άρεσε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, από την άλλη, εκείνοι που δεν τους άρεσε και τη βρήκαν μια σάχλα και μισή.
Προσωπικά έχω τοποθετηθεί με το πρώτο γκρουπ – δηλαδή μ’ άρεσε ,αν και δεν ξετρελάθηκα (μπορεί να συνέβαινε κι αυτό από τη στιγμή που James Bond και Paul Weller και Prodigy βρέθηκαν να «παίζουν» στο ίδιο έργο).
Ωστόσο πιστεύω πως σε μερικά σημεία μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα ο Danny Boyle. Σημειώνω μερικά, με φόντο τη δάδα που καίει.
# Μπορούσε να είχε μείνει διακριτικά στην άκρη, αφήνοντας τη δουλειά όλη στους Monty Python. Αυτό που ζούμε σήμερα άλλωστε είναι κλασικός σουρεαλισμός.
# Εκεί που στρώθηκαν τα κρεβάτια για το αφιέρωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και νομίζαμε ότι έχουμε πυρετό και παραισθήσεις, μια ωραία νότα θα ήταν να ακούγαμε το μελωδικό Night Nurse σε εκτέλεση Gregory Isaacs (Tζαμάικα) εναλλάξ με Simply Red (Μάντεστερ ) κάτι που θα έκανε ιδιαίτερα χαρούμενες και τις ακούραστες νυχτερινές νοσοκόμες («αποκλειστικές») και τους φίλους της United (οι Simply Red , φανατικοί οπαδοί).
# Στην ίδια ενότητα (NHS) χαμένη ευκαιρία πρέπει να θεωρηθεί, μια εμφάνιση του δόκτορα House (Hugh Laurie) , του πιο πετυχημένου τηλεοπτικού γιατρού – μετά τον George Clooney στο ER. Ο Άγγλος Γιατρός μετά τον Άγγλο Ασθενή θα ταίριαζε σίγουρα άψογα. Αν δεν μπορούσε εκείνος, ας καλούσαν τον Clooney και ας μην είναι Aγγλος (λίγοι θα διαμαρτύρονταν).
# Ορισμένοι επεσήμαναν επίσης, την απλά αποσπασματική απουσία του Hugh Grant, που έχει δώσει την ψυχή του για την εικόνα της Αγγλίας στο εξωτερικό και της ρομαντικής κωμωδίας εν γένει. Ο λόγος του μικρού του ρόλου (στο βίντεο), υποθέτω, έχει να κάνει με το ότι μάλλον δεν μιλιούνται με τον Danny Boyle (δεν μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος). Ας είχαν τουλάχιστον τη φωνή του κάπου να ακούγεται.
# Πολύ ωραία παρουσίασε ο σκηνοθέτης τη βιομηχανική επανάσταση, τους ανθρακωρύχους και τον λαό που δούλευε ενώ οι πλούσιοι με τα ημίψηλα βολτάριζαν, θαύμαζαν τα έργα και έκαναν κάτι κινήσεις που δεν κατάφερα να αποκωδικοποιήσω, αλλά, είμαι της γνώμης πως ήθελε λίγο δουλειά εκεί το θέμα. Να φτάσει δηλαδή ως τους τραπεζίτες, την κρίση, τις παγκόσμιες αγορές – κάτι που θα έκανε αμέσως γκελ και θα χειροκροτούσε όλος ο κόσμος που ήταν εκεί, ή παρακολουθούσε από κάπου.
# Θα μπορούσε να είχε λίγο περισσότερο James Bond. Δεν το λέω μόνο εγώ. Ρωτείστε γύρω.
# To ωραίο, πάντως, με τους Άγγλους είναι πως εκεί που νομίζεις ότι παίρνουν τον εαυτό τους πάρα πολύ στα σοβαρά, πετάνε ένα αυτοσαρκασμό, έναν Mr Bean στη μέση και τη Βασίλισσα τους από το ελικόπτερο. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο.
# Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια, μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν, να ερχόταν ο Bruce Springsteen και να έδινε συναυλία , που θα κάλυπτε χρονικά την τελετή μαζί με την παρέλαση. Ο Βruce όμως δεν είναι Βρετανός. Κανένα πρόβλημα – εκεί ήταν ο Paul McCartney για να βρεθούν μαζί στη σκηνή και να συνεχίζουν από το σημείο που τους έκοψαν τις προάλλες στο Λονδίνο.
# Αλλά έχουμε και μια τελετή λήξης να περιμένουμε. Και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις.