Ετσι είναι-το καλό κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, όπως λέει μια παλιά-προ drum machine αρχή, που διαδίδει αλήθειες από παλιές συνήθειες. Μπορεί το beatbox να έχει ρίζες βαθιές από τα παλιά μπλουζ και τα γκόσπελ, αλλά η hip hop βάση του είναι στέρεη και τα σημερινά αντανακλαστικά του κάνουν το θέμα καυτό και επίκαιρο.
Κρατάω στα χέρια μου εντυπωσιακή δουλειά και απολαυστικό μουσικό έργο, ένα εκρηκτικό beatboxing εγχείρημα φτιαγμένο στα μέρη μας με την υπογραφή των θρυλικών Word Of Mouth, που παρακολουθώ και εκτιμώ για την πίστη τους στο beat (και στο box), στη δύναμη του hip hop που αναδεικνύουν, την δημιουργική γραφή τους και τρελή φάση τους.
Πρωταθλητές, εξάλλου. Συνεπώς-και όπως ακούω στο I Am Beatbox-ουδόλως ενδιαφέρονται να αποδείξουν τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες τους αραδιάζοντας τεχνικές εντυπωσιασμού με beatbox μαεστρίες, αντίθετα χτίζουν πάνω στην ουσία του ρυθμού με γεύσεις, εμπνεύσεις και fun loving άλματα, μεταφράζοντας μια φανταστική mission impossible (όπως στο Mperdaway song) σε ένα άλμπουμ 22 πολυμορφικών κομματιών με πραγματικές hip hop αξίες.
Κομβική στιγμή στην ελληνική παραγωγή, το δίχως άλλο. Με συμμετοχές που φωτίζουν από διαφορετικές γωνίες το φωτογενές έτσι κι αλλιώς beatboxing των WoM. Από την ρέγκε ατμόσφαιρα του Flava of Athens ως το εξαιρετικό Samurai με τη συμμετοχή του MC Hatemost των ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ, από το Μια Φορά Ήσουν Εδώ με συμμετοχή Δημήτρη Καρρά και Ταφ Λάθος ως το Ο Γιατρός feat Γιαγιά Πανάγω και το ορμητικό Deutce Ein Heinbelen, που, όπως διαβάζω, η παραγωγή του κράτησε έξι μήνες και δοκιμάστηκαν πολλοί τρόποι ηχητικής εγγραφής-κουτιά,σωλήνες, μικρόφωνα…σε ένα κυνήγι του φευγάτου beat.
Σύνθετη και επιμελής «κατασκευή» από τους πολυμήχανους beatboxers μας, που βρίσκονται ήδη πολύ μπροστά στην τέχνη τους, σε διεθνές επίπεδο και υπογράφουν με ιδιαίτερη χαρά φαντάζομαι το Beatbox Monopoly, φτιαγμένο πάνω στους ανερχόμενους Έλληνες beatboxers (feat Felipe, Stam, S-Dope, Stereo, Rhythmaniac, GKO) σαν ταινία με συνεχείς ανατροπές δράσης.
Στο Από Στόμα Σε Στόμα έχεις όλη την ιστορία στο ‘πιάτο’, από τη γλωσσική Βαβέλ ως το hip hop- “το hip hop μας έδωσε την επικοινωνιακή καινοτομία του scratching και του popping και απογείωσε τη μάχη μεταξύ ανθρώπου και μηχανής προκειμένου να τελειοποιήσει μια παλιά διεθνή γλώσσα αντιληπτή από κάθε διάνοια, ευάρεστη σε κάθε καρδιά…’ – όπως την αφηγείται ο Loyal-T αναλύοντας το θέμα, σαν ιδανικός ‘άνκορμαν’ σε μια άλλη τηλεόραση, ειδικός άλλωστε στο να αναλύσει τη new rap language και το τι σημαίνει αυτή (όπως στο βιβλίο του, που αξίζει να μιλήσουμε εκτενέστερα γι΄αυτό σε άλλο ποστ).
Από κάθε κομμάτι του I Am Beatbox, οι Word Of Mouth, έχω την αίσθηση, ανοίγουν θέματα όχι μόνο hip hop κουλτούρας αλλά και κοινωνικής συνείδησης, με την ξεκάθαρη δήλωση της ίδιας της τέχνης τους ότι η δύναμη για δημιουργία είτε έρχεται σαν συνέχεια μιας παράδοσης είτε μέσα από μια ρήξη, βρίσκεται πάντα στα χέρια μας – σαν human beatbox στο ρυθμό. “κόψε μου το ρεύμα/ η μουσική δεν έχει τέρμα / από στόμα σε στόμα τώρα/ το βλέπεις να κυλάει”.
Ποιους θα συναντήσεις, μεταξύ άλλων εδώ; Δωδέκατος Πίθηκος, Ματούλα Ζαμάνη, Εισβολέας, Δημήτρης Καρράς, Γέλως, Elephant Phinix, Σοφία Σαρρή, Ταφ Λάθος, Σανάδες, Hatemost, Mc Yinka, Mc The Kidd, Νατάσσα Μηνδρινού, Xino, Σοφία Κουρτίδου, Loyal-T, DJ Cutbrawl, DJ Mode, Ed Gain, Βαγγέλης Καραπέτρος.
>Eκτός όλων αυτών-σημειώστε-είναι και το πρώτο άλμπουμ στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με την τεχνική του beatbox και διαδώστε…