Και να πως έχει το πράγμα. Έχεις όλα τα μέσα στα χέρια σου, τα social media μπροστά σου, την επικοινωνία με το κοινό της μουσικής σου ένα μόλις κλικ μακριά. Μόλις έχεις ετοιμάσει το καινούργιο κομμάτι, μπορείς να πάρεις feedback από τους ακροατές πριν φτάσεις ως την καφετιέρα να βάλεις καφέ. Είσαι στον παράδεισο της επικοινωνίας. Σωστά; Σωστά. Με την μικρή διαφορά όμως ότι είναι και όλοι οι άλλοι εκεί επίσης. Που έχουν όλα αυτά τα ίδια μέσα. Και έχει αρχίσει να υπάρχει συνωστισμός.
Το ζήτημα παραμένει. Πώς θα επικοινωνήσεις καλύτερα την μουσική σου; Και μέσα σε όλα, μήπως ο μουσικός δημοσιογράφος/κριτικός/blogger παίζει ένα ρόλο σε αυτό; Μπορεί.
Μερικά tips
– ετοίμασε ένα κατατοπιστικό προφίλ. Μια σελίδα της μπάντας (ή του προσωπικού πρότζεκτ), όπου θα υπάρχουν οι πληροφορίες, τα νέα καθώς και links για να ακούσεις. Απαραίτητο.
– Ψάξε, βρες τα blogs και τα sites/ελληνικά και ξένα/που σου ταιριάζουν, που θα ήθελες να γράψουν για τη δουλειά σου – δεν είναι δύσκολο – και στείλε email.
– Ένα προσωπικό email πάντα έχει καλύτερη τύχη από τα μαζικά (που συχνά καταλήγουν στα spam και είναι κρίμα).
– Στo email (όπως και στο site) πρέπει να υπάρχουν πληροφορίες για την μπάντα. Από πού έρχεται, τι μουσική (ε, περίπου) παίζει, στοιχεία για τη νέα κυκλοφορία- τίτλος/εξώφυλλο, για την συναυλία-πότε/πού/ διευθύνσεις/ώρα. Πόσα email φτάνουν χωρίς τις βασικές πληροφορίες δεν φαντάζεσαι (και είναι σημαντικό: όσο λιγότερο googling χρειάζεται να κάνει ο παραλήπτης με τα άπειρα email στο inbox του, τόσο το καλύτερο)
– Οπωσδήποτε δώσε links για να ακούσει να ακούσει τη μουσική σου (bandcamp, soundcloud, you tube…)
– Αν έχεις παίξει με άλλες μπάντες – πχ άνοιξες τη συναυλία των Thievery Corporation; Έπαιξες πριν τους Last Drive; – σημείωσέ το.
– Φωτογραφία. Φωτογραφία. Και μην ξεχάσεις φωτογραφία. Μην το θεωρήσεις περιττό ή ότι δεν σε ενδιαφέρει και τόσο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, το κάνεις για τη μουσική σου. Πόσες φορές στα ΝΕΑ όταν έγραφα, ο συντάκτης που ‘έκλεινε’ την σελίδα έβαζε φωτό όχι το γκρουπ για το οποίο είχα γράψει τα περισσότερα αλλά εκείνο με την καλύτερη φωτό;-πολλές. Άλλες τόσες σχήματα από το πουθενά που είχαν στείλει όμως ωραία, καθαρή, ξεχωριστή φωτό αν και όχι και τόσο ξεχωριστή μουσική, έβγαιναν στα εξώφυλλα. Άδικο. Αλλά ποιος είπε ότι ζούμε σε δίκαιο κόσμο;
– Μην περιμένεις πάντα την καλύτερη κριτική. Ούτε να σε αποθαρρύνει κάτι αρνητικό. Οι γνώμες είναι γνώμες. Πιστεύεις στη δουλειά σου και συνεχίζεις. Η επικοινωνία άλλωστε είναι μύλος. Και γυρίζει.
– Όπως και να’ χει, είναι χρήσιμο να έχεις δημιουργήσει ένα network και να επικοινωνείς μέσα από αυτό τα νέα σου και τα post που αναφέρονται σε σένα. ‘Ολοι κερδίζουν έτσι. Είμαστε δικτυωμένοι, καλώς ή κακώς.
– Και εγώ θα’ θελα να ασχολούμαι μόνο με τα γραψίματά μου ή να βάζω μουσικές, αλλά τα social media είναι κακομαθημένα παλιόπαιδα με διαολεμένη όρεξη. We love to hate them. Ας τα εκμεταλλευτούμε.
– Έτσι, keep in touch. Και περισσότερα tips καταφθάνουν.