Πόσα ποιήματα και τραγούδια δεν έχουν γραφτεί για την Σελήνη, τον φυσικό μας δορυφόρο!
Σε σπάνιες μόνον όμως περιπτώσεις η Γη και η Σελήνη έχουν φωτογραφηθεί μαζί. Μια από αυτές τις μοναδικές και εντυπωσιακές φορές συνέβη 25 χρόνια πίσω, όταν το διαστημόπλοιο Galileo παγιδευμένο στο βαρυτικό πεδίο του Δία, έστρεψε την προσοχή του στο δίδυμο αυτό.
[Images Credit: NASA, JPL, Galileo Project; Processing & License: Gordan Ugarkovic ]

Γράφει η Αστροφυσικός, Dr Mαργαρίτα Μεταξά
Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος του πλανήτη μας και ο μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα αν και φαίνεται πολύ μικρή σε σχέση με την Γη!. Ο Ήλιος μακρυά στα δεξιά φωτίζει και τα δύο αυτά ουράνια σώματα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.
Υπέρ-Σελήνη στην έναρξη του 2018!
Δύο φορές υπήρξε υπέρ-Σελήνη το 2018 και η πρώτη ήταν με το «καλημέρα» του νέου έτους, λίγο πριν τα χαράματα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου και η επόμενη συνέβη στις 30 Ιανουαρίου. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη .
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά περίπου 5% στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.