Το γράφω.
Σαν γραπτή μαρτυρία.
Ο Jay Electronica κυκλοφορεί το άλμπουμ του.
Έτσι ξαφνικά-το πρώτο άλμπουμ του Jay Electronica.
Το πρώτο μετά το mixtape Act 1: Eternal Sunshine, 13 χρόνια πριν. Κάποιες συμμετοχές, κάποιες εμφανίσεις, κάποιες συναναστροφές σποραδικά, εδώ κι εκεί. Από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του hip hop και από τους πιο μυστηριώδεις.
Εκεί που είχε όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω του – ιδιοσυγκρασιακή, ανατρεπτική αποκάλυψη με δείγματα αξιοπρόσεκτα- ο Jay Electronica χάνεται.
Στο μεταξύ εκεί έξω εμφανίζεται ο Kendrick Lamar και αλλάζει το παιχνίδι. Νέες δυνάμεις απελευθερώνονται – όλος ο κόσμος το βλέπει- ρίμες, ροή, εικόνες, καινούργια beats – ό,τι άφησε ο Dilla πίσω του, θησαυρός.
Επιστροφή στο παρόν.
Μέσα σε σαράντα μέρες από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο Jay Electronica γράφει όλα τα κομμάτια του άλμπουμ του. Είναι σα να πιάνει το νήμα.
Αν είχαν πέσει πάνω του βουντού από τα μέρη του, τη Νέα Ορλεάνη διαλύθηκαν μαγικά. Το A Written Testimony διαρκεί 40 λεπτά και «ανεβαίνει» στο Tidal. Τσεκάρεις δυο τρεις φορές για να το πιστέψεις. Αυτό έκανα.
Ο κόσμος γύρω είναι εντελώς διαφορετικός, από τότε που ο Jay Electronica έκανε εντύπωση με τις δημιουργίες του, δεν υπάρχουν προβλέψεις και οι χρησμοί κυκλοφορούν σε memes. Παράξενο timing.
Μιλάει προσωπικά, ξεδιπλώνει τις ιστορίες του, τον αγγίζει βαθιά ο χαμός του Kobe Bryant και το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο, γράφει το τελευταίο /εξαιρετικό/κομμάτι του άλμπουμ το A.P.I.D.T.A – αυτό όπου συνεργάζεται με τους Khruangbin- αμέσως μετά.
Μέσα στα χρόνια, στις πνευματικές αναζητήσεις και περιπλανήσεις του από τη Νέα Ορλεάνη στους δρόμους, έρχεται κοντά με τo Nation of Islam στο Σικάγο και γίνεται μέλος. Στην αρχή του άλμπουμ, η φωνή του θρησκευτικού αρχηγού τους και τραγουδιστή, Louis Farrakhan
Η άλλη φωνή που κυριαρχεί και δεν αναφέρεται καν στα credits είναι αυτή του Jay-Z στα οκτώ από τα δέκα κομμάτια του άλμπουμ. H παρουσία του Jay- J, κεντρική, ήρεμη δύναμη, σταθερή στις εναλλαγές του σκηνικού.
Αλλού κάνουν εμφάνιση ο The Dream, ο Travis Scott και ο James Blake! Στην παραγωγή, ανάμεσα σε άλλα ‘βαριά’ ονόματα, ο Swizz Beats, ο Alchemist και οι Τεξανοί οι Khruangbin (στο A.P.I.D.T.)
Δεμένα όλα αυτά με διάφορα samples – κινηματογραφικά και ψυχεδελικά, από John Williams και Brian Eno, ως παλιά soul και την φωνή της Rihanna. Και αλλεπάλληλα cross over σε ρεύματα και διασταυρώσεις μουσικών στιλ, ο Serge Gainsburg συναντά την Madonna και οι δυο τους τον Κέρμιτ τον βάτραχο, σε περίπλοκες ιστορίες στη ροή, στα λόγια. Οι τίτλοι των κομματιών στα αραβικά.
Μπορείς να αναλύεις με τις ώρες, να σκαλίζεις τις φράσεις και τις αναφορές του J.E χωρίς τελειωμό, μπορείς να αφήσεις το θέμα να τρέξει, να απολαύσεις το έργο.
Τελικά τι; Eίναι κάτι καινούργιο και συναρπαστικό το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του Jay Electronica;
Όχι, δεν είναι αυτό. Άλλωστε το hip hop γύρω που μας ενδιαφέρει δίνει εντυπωσιακές, αξιοπρόσεκτες παραγωγές από όλες τις γωνιές του πλανήτη και έχει ήδη εξελιχθεί πολύ. Είναι όμως ένα πλήρες, θεαματικό και φωτισμένο από διαφορετικές γωνιές, αριστοτεχνικά πλασμένο έργο, στο δικό του ιδιαίτερο ύφος. ‘Οσο πιο προσωπικό, τόσο καλύτερο. Λόγια και beat, ροή και ενέργεια.
Και όπως και να το κάνεις η παρουσία του Jay –Z και η συντροφικότητα από το τιμ της Roc Nation (της εταιρίας) ανοίγει στον Electronica το δρόμο από το underground στο mainstream – ξανά- τον φέρνει μπροστά σε νέο κοινό. Το λέει μάλιστα (στο Ghost of Soulja Slim, αφιερωμένο στον δολοφονημένο ράπερ και θρύλο της Νέας Ορλεάνης Soulja Slim):“
From a hard place and a rock to the Roc Nation of Islam/ I emerged on the wave that Tidal made to drop bombs,”
Πριν από δέκα χρόνια, στο Λονδίνο. Σε ένα από τα lectures του Red Bull Μusic Academy καλεσμένος ο Jay Electronica. Ήμουν εκεί και τον άκουσα να μιλάει για τον Dilla, για το πώς δουλεύει, για το hip hop. Eχει ενδιαφέρον και τώρα: