Tα πράγματα εδώ είναι παράξενα. Από την αρχή είναι παράξενα. Δηλαδή να ξεκινήσεις προετοιμασμένος ότι θα δεις μια σειρά με υπερήρωες αλλά και δεν θα δεις και μια σειρά με υπερήρωες. Και δεν θα δεις και μια σειρά που θα διακωμωδεί τους superheroes (έχουμε ήδη δει πολλές τέτοιες).
Το The Boys είναι η σειρά με τους υπερήρωες που αποδομεί το σύστημα από μέσα. Και από έξω.
Είναι μια σειρά αφύπνισης και μια κλωτσιά στα πισινά να σηκωθείς από τον καναπέ να πας να ψηφίσεις αν είσαι στην Αμερική, να σταματήσεις να τρως σανό αν είσαι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Είναι μια «έλα φίλε, δεν μπορεί να κατεβάζεις αμάσητα αυτά που σου σερβίρουν» και ταυτόχρονα ένα “εξαφανίσου και πήγαινε χώσου στην τρύπα σου από εκεί που ήρθες’’ σε ο,τι ακροδεξιό, φασιστικό ‘μπουμπούκι’ πάει να ξεφυτρώσει.
Καθόλου κήρυγμα. Το αντίθετο. Καλοδεμμένη αφήγηση, δράση, ανατροπές και πολύ – πολύ λέμε – σπλάτερ καταστάσεις.
Γιατί πώς αλλιώς; Πώς είναι να χρησιμοποιείς υπερδυνάμεις και να μην ισοπεδώνεις τα πάντα, τόπους και ανθρώπους;
Στο πρώτο επεισόδιο κιόλας, που δίνει το έναυσμα να ξεκινήσει το θέμα μας, ο A-Train που τρέχει με ταχύτητα αστραπής αφήνει τον Hughie (από τους βασικούς πρωταγωνιστές) να μένει άγαλμα κρατώντας τα χέρια της αγαπημένης του, γιατί την υπόλοιπη αγαπημένη του την έκοψε και την πήρε μαζί ο A-Train όπως περνούσε, σίφουνας.
Αυτά τώρα τα νούμερα, οι παλιοχαρακτήρες , οι Seven, η τυπου-αφρόκρεμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία κολοσσό Vought International ,που εισπράττει από τα κατορθώματά τους, από τη φήμη τους, από τους χορηγούς τους. Και τους αμείβει ανάλογα. ‘Οσο ο κόσμος συνεχίζει να «αγοράζει» υπερήρωες και κατορθώματα με το τσουβάλι.
Οι Seven και κάμποσοι που δεν μπήκαν να παίξουν βασικοί ακόμη κάνουν το καλό (στο βαθμό που μπορούν και όχι πάντα πετυχημένα), γιατί πρέπει να διατηρήσουν/αυξήσουν τη φήμη τους, αφού στο κάτω-κάτω μια δουλειά είναι και αυτή και με σελέμπριτι bonus.
Στην πορεία, κάποιοι από αυτούς τύπους αναπτύσσoυν αρχηγικές τάσεις, βλέπε Homelander (Antony Starr) που είναι ο αρχηγός της παρέας – λογοδοτεί βέβαια κι αυτός στους ανώτερους, αλλά δουλεύει παράλληλα και για την δική του ατζέντα.
Στη δεύτερη σεζόν μάλιστα που διανύουμε, σκάει μύτη και ένα άλλο μούτρο, μια τύπισσα, με συμπεριφορά και φιλοναζί και σχόλια ανάλογα που ‘πετάει‘ δήθεν αδιάφορα και υποτονικά τοποθετημένα μέσα στη σειρά – έξυπνη επιλογή των δημιουργών, πιστεύω, για να δείξουν πόσο ύπουλα περνάνε τέτοιες συμπεριφορές και τάσεις στην κοινωνία.
Σε όλους αυτούς τους τύπους, τους εξουσιομανείς, ανερμάτιστους, ψώνια, βιαστές, αδίστακτους και προβληματικούς (που αποκαλύπτουν και αυτοί σιγά σιγά, ο ένας μετά τον άλλον τα δικά τους issues) – σε όλους αυτούς απέναντι αντιστέκονται και παλεύουν Τα παιδιά – the boys. Δύσκολη δουλειά, σε έναν κόσμο που χειροκροτεί ψευτο-κατορθώματα και μούφες και έχει συνηθίσει να πιστεύει εύκολα τα πάντα.
Τα παιδιά όμως, the boys δεν θα αφήσουν τα πράγματα έτσι. Οργανώνονται.
Ο δυστυχής, πλην όμως αποφασισμένος να ανταποδώσει Hughie (Jack Quaid) που σας είπα πριν, ο Billy Butcher (o ΝεοΖηλανδός Karl Urban που τον έχουμε δει και ως έξοχο Dr. McCoy-‘Bones’ στο Star Trek του JJ Abrams) που κι εκείνου τη ζωή κατέστρεψαν ο Ηomelander και η παρέα με τις κάπες, ο Μother’s Milk –MM (Laz Alonso) και ο Frenchie o Γάλλος (Tomer Capon) πρόθυμος και ικανός και αυτός να κινηθεί κατάλληλα, φτιάχνουν την ομάδα. Το ‘ τιμ’ εμπλουτίζεται στην πορεία, καθώς οι Άριστοι και αυτοί, άλλους ξαποστέλνουν, άλλους στρατολογούν. Ενώ – και σταματάω εδώ με τα σπόιλερ – θα δούμε και σαν αφεντικό της εταιρίας και τον αγαπημένο μας Giancarlo Esposito. Το τι συμβαίνει με την Εlisabeth Shue (ναι παίζει και η Εlisabeth Shue!) θα το δείτε.
Κεντρικό πρόσωπο ωστόσο και καθοριστική παρουσία είναι η Starlight (Erin Moriarty) που έχει τις δυνάμεις –σούπερ δυνάμεις- αλλά και την ενοχλεί αυτό το status της ασυδοσίας των ‘συναδέλφων’ της στην εταιρία και προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της.
Φαντάσου το. Tα Βoys να κατεβαίνουν χορεύοντας την ίδια σκάλα με τον Joker.
Και όλο αυτό το σκηνικό – (και είχαμε δει κάτι ανάλογο και στο American Gods) η σειρά δηλαδή, το The Boys εξελίσσεται σαν μια σάτιρα, (που διαβάζεται άνετα και σε συνεχή ροή) στα media, στο ψέμα, στη διαφθορά, στη χειραγώγηση, στην εκμετάλλευση, στο σύστημα όλο, που τρέφεται και εθίζεται στην ανοχή, την αδράνεια και την αποχαύνωση του κόσμου.
Να το δεις (εκτός κι αν σε πειράζει πολύ το σπλάτερ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).