Ίσως καταφέρουμε να δούμε πώς μια τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 60, που δεν κράτησε παρά τρεις σεζόν (το ορίτζιναλ,να εξηγούμαστε) έγινε ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της ποπ κουλτούρας , εξερεύνησε νέους κόσμους και έφτασε εκεί που άνθρωπος δεν είχε φτάσει πριν , σε πείσμα όλων των Ρόμιουλανς του γαλαξία. Αν πρέπει αν δείτε για να πιστέψετε- κάντε το. Τhe truth is out there σε μια σκοτεινή αίθουσα κοντά σας. Ο JJ Abrams τα κατάφερε- διακτίνισε το Έντερπράιζ στο 09. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο.
Ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα σε προεκλογική του ομιλία και είχε πει «Μεγάλωσα με το Star Trek , πιστεύω στο final frontier”.» Δικός μας.
Νέες σειρές γεννήθηκαν από το πρώτο Star Trek , δέκα ταινίες πέρασαν από την μεγάλη οθόνη και ένα απέραντο, ανένταχτο cult ξεδιπλώθηκε από εκεί και πέρα. Κι αυτό, προτού περάσουμε στα χρόνια του Ίντερνετ και του you tube όπου οι «τρέκις» πραγματικά έκτισαν καριέρες.
Κάμποσοι από εμάς «κλειδώθηκαν» για τα καλά μέσα στο Σύμπαν του (σόρι, τι να πω!) ενώ -πρέπει να το παραδεχτούμε –το όλο Σταρ Τρεκ θέμα κόντεψε να γίνει το ανέκδοτο της ιστορίας. Και όχι ιδιαίτερα πετυχημένο πολλές φορές.

Το ‘Eντερπράιζ αντί να φτάσει στο τέλος ,έφτασε στον δημιουργό του Lost, Τζέι Τζέι Άμπρααμς– θα τον «δώσω» κανονικά εδώ : φαν του Star Wars παρακαλώ- ο οποίος πήγε το χρόνο πίσω (χαμογελάτε εσείς του Lost , σας βλέπω). Το ερώτημα ήταν ( και το στούντιο παραγωγής που πόνταρε 150 εκατομμύρια δολάρια στο Έντερπράιζ είχε έντονη ανησυχία επ΄ αυτού ) αν την 11η ταινία θα κατάφερνε να μην την καταπιεί καμιά μαύρη τρύπα, αλλά να ζωντανέψει το γαλαξία και το τρελό μάρκετινγκ γύρω από αυτόν ξανά.
Ø Και έφτασε , εκεί που Διαστημόπλοιο δεν είχε φτάσει ποτέ. Ρεκόρ στο box-office, συντριπτικά υπέρ του Εντερπράϊζ οι κριτικές. Ο Chris Pine –Κέρκ και ο Zachary Quinto – Σποκ κερδίζουν άξια τη θέση τους στη Γέφυρα.
Στη δεκαετία του 60 το διαστημόπλοιο με το πολυφυλετικό πλήρωμα και την αποστολή να εξερευνήσει ειρηνικά –και όχι να κατακτήσει- νέους κόσμους και πολιτισμούς , μετέφερε το αισιόδοξο πνεύμα της εποχής. Ο άνθρωπος ετοιμαζόταν να πάει στο φεγγάρι. Τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν στο φόρτε τους. Ο δημοκρατικός αέρας φυσούσε στις μηχανές του δημιουργήματος του Τζιν Ρόντενμπέρι. Για τον κάπτεν Κερκ εξάλλου πάνω από όλα ερχόταν ο άνθρωπος – ακόμη και τις πιο ύπουλες υπάρξεις τις αντιμετώπιζε με μεγαλοψυχία. Τις θηλυκές με μια αβρότητα παραπάνω. Σε επεισόδιο του Star Trek για πρώτη φορά στην τηλεόραση οι θεατές βλέπουν έναν λευκό να φιλάει μια μαύρη. Ο Κερκ την Ουχούρα . Και να φανταστεί κανείς ότι αργότερα έπεσε πολλή σκέψη για να αποφασίσουν στα X Files, αν ο Μόλντερ θα φιλούσε τελικά τη Σκάλι. Την οποία νομίζω φίλησε τελικά στη δεύτερη ταινία.
Ο ηθοποιός Γουίλιαμ Σάτνερ , πάντως, αναγκάστηκε να βάλει Tρέκις στη θέση τους όταν αρκετά χρόνια και αρκετά κοστούμια αργότερα, εξακολουθούσαν να τον αποκαλούν «Κάπτεν Κερκ» -Get A Life , τους είπε. Ο κάπτεν έχει πάντα δίκιο.Οπωσδήποτε είναι κολακευτικό να ακούς επιστήμονες να δηλώνουν ότι εμπνεύστηκαν τα κινητά τηλέφωνα από τις συσκευές που χρησιμοποιούσε ο Κερκ για να μιλήσει με το διαστημόπλοιο /beam me up Scotty- μην ξεχνιόμαστε/ αλλά κάτι τέτοιο μπορούσε να απασχολήσει τα συνέδρια των φαν πολύ λιγότερο από το αν το σωστό είναι να μας λένε «Τρέκις» ή «Τρέκερς». Αυτό που δεν πρέπει να μπερδεύουμε είναι πως για μας ‘Χαμένοι στο Διάστημα’ και Star Wars ήταν άλλοι εντελώς αδιάφοροι πλανήτες. Το Star Trek έβλεπε την αισιόδοξη πλευρά στο μέλλον της ανθρωπότητας, είχε χιούμορ και χαρακτήρες- και ο Άμπρααμς ,-να ‘ ναι καλά ο άνθρωπος να του έρθει ουρανοκατέβατη η έμπνευση και για το φινάλε του Lost- βασίστηκε πολύ σε αυτά για να φτιάξει το «πρίκουέλ»του.
Εδώ, σε ένα συναρπαστικό διαστημικό opening θα δούμε την γέννηση του Κερκ , τον Σποκ μικρό και μπερδεμένο, τα χρόνια τους στην Ακαδημία, το νεαρό Μακόι, την πρώτη αποστολή και το πώς το πλήρωμα του Έντερπράιζ βρέθηκε στις θέσεις του. Τον Λέοναρντ Νιμόϊ (τον ορίτζιναλ Σποκ) θα δούμε σε εμφάνιση έκπληξη. Live Long and Prosper. Ο Νιμόϊ μάλιστα κέρδισε μετά από αυτά και ρόλο στο νέο κύκλο του Fringe. Κι ας τον πρόλαβε ο Σούλου, στο Ηeroes.
Την προηγούμενη φορά που είχα πραγματικά συγκινηθεί ήταν όταν συνάντησα τον συγγραφέα πολλών βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και δημιουργό ,τότε, της λέσχης των Ελλήνων φαν , Κωνσταντίνο Ρωμοσιό και με ξενάγησε σε μια Star Trek εξαιρετική εμπειρία – δεν είχα ως τότε δει φέιζερ από κοντά . Θα σας πω την αλήθεια όμως. Σχεδόν δάκρυσα τώρα, με το που «διακτινιστήκαμε» στο παρθενικό ταξίδι του καινούργιου Εντερπράιζ. Από ότι είδα στα blog μετά, το έπαθαν και άλλοι αυτό. Και μη νομίζετε, ούτε εγώ παραγγέλνω ποτό στα Κλίνγκον.
– Έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν είδαν «Σποκ» τον Ζάκαρι Κουίντο , τον σούπερ κακό Σάιλαρ του Heroes. Γιατί όσο και αν ήταν highly illogical να βρεθεί σωστός Μίστερ Σποκ, βρέθηκε και είναι κοντά μας.
– Πολύ καλή η επιλογή του ΝεοΖηλανδού Καρλ Έρμπαν στο ρόλο του γιατρού του Εντερπράιζ , Λέοναρντ Μακόϊ . Ο ηθοποιός –που είχε συζητηθεί και για το ρόλο

– Ο Αντον Γιέλτσιν βάζει αρκετό χιούμορ στο ρόλο του Τσέχοφ. Ο Τζον Τσου είναι σωστός Σούλου ,ενώ ο «Σκότι» Σάιμον Πεγκ κερδίζει με το σπαθί του τη θέση του στο πλήρωμα. Ο Άμπρααμς δίνει βάρος στην Ουχούρα μια επιλογή που και η Νισέλ Νίκολς –η αυθεντική Ουχούρα-στήριξε δίνοντας και η ίδια παρών στα γυρίσματα.
Ready for the sequel now?